2014 Burgundsko, Savojsko, Jura

14. zájezd vinného kroužku

30.8. - 6.9.2014

Ivoš, Jarda, Míra, Miloš, Pavel, Roman

subheader

Den I.

Konečně nadešla sobota 30. srpna. O tom, jak byli letos všichni natěšeni a připraveni, svědčí i fakt, že jsme v Řezníčkově ulici startovali za minutu pět hodin, a to jsme měli za sebou i tradiční přípitek výborným Prosecem. Cesta již po známe a ne moc zajímavé trase dálnice směrem na Prahu, Trausnitz, Norimberg, Karlsruhe, Besancon a Beaune, kde jsme nakonec sjeli, probíhala bez komplikací. Když jsme se blížili do Meursaultu, objevil se před námi hřeben Cote d´Or a zavládlo lehké vzrušení, natož pak když se v dáli objevil Corton. Byli jsme v cíli. V příjemném kempu La Grappe d’Or jsme se ubytovali; nenapravitelní jedinci se šli ihned koupat do kempového bazénu a pak jsme vyrazili na nákup místních vín. Nabídka v kempu včetně speciálního kempového cuvée nás moc neoslovila, ale to nám náladu nepokazilo.

Den II.

Po snídani jsme se vydali přes Volnay do nedalekého Beaune, kde jsme chtěli jen projet, ale civěli jsme tak upřeně na historické jádro, že jsme vyjeli z města špatně a trochu se v Burgundsku ztratili. Brzy jsme se však vrátili na správnou trasu a při průjezdu Nuits-Saint-Georges už se stupňovalo v autě vzrušení tak, že u nedalekého Clos de Vougeot se muselo zastavit a vyběhnout na prohlídku vinice a fotit zámek. Odsud už to byl jen kousek do prvního cíle naší cesty, Gevrey-Chambertin. Prohlídli jsme malebné městečko a okolní vinice (obalené pinotem) a zamířili na ochutnávku do Caveau Philippe Leclerc. Zde jsme zahájili prohlídkou neuvěřitelného muzea vinařství ve sklepních prostorách a pak už se plni očekávání pustili do ochutnávky velkého burgundského. Nebyli jsme zklamáni. Přechutnali jsme lokální firemní produkcí a už se nakupovala první premier cru. Výborný zážitek! Darem jsme dostali lahev za bezmála 50 €, což nás taky potěšilo. Uložili jsme nákupy a v objevitelském nadšení jsme pokračovali do Morey St.Denis a Chamobolle Musigny a ejhle… V záplavě vzrušení jsme zapoměli, že auto jezdí na naftu a museli jsme prohlídku přerušit a mazat na dálnici (byla neděle) na benzínku.

Vrátili jsme se pak do Vosne Romanée hledat vinici Romanée Conti, kterou jsme podle plánku našli (jakékoli značení chybí). Přítomnost asijských turistů nás zde nepřekvapila, ostatně v Gevrey jich taky bylo hodně. Chvíli jsme na tomto posvátném místě pobyli a pak jsme razili za dalším významným cílem - Cortonem.

Po příjezdu do Aloxe Cortonu jsme zahájili ochutnávkou ve vinařství Pierre Andre, kde bylo dost plno a cen se zde opravdu nebáli. A to jsme ani nechtěli Vosne Romanée z roku 47, které zde stálo 580 €. Složili jsme se na láhev Grand Cru „Les Chaumes“ a pokračovali na piknik do Pernand-Vergelesses.

Další zastávkou bylo konečně Beaune a jeho slavný hospic. Město je moc pěkné a návštěva hospice zajímavá nejen kvůli vínu, ale i jako pěkně udělané špitalské muzeum. V sále St. Louis, kde se konají každoroční dražby vína, na vás dýchne genius loci. Město jsme opouštěli již v pozdních odpoledních hodinách a jeli si ještě prohlédnout Chassagne Montrachet, kam jsme přijeli ve chvíli, kdy se ochutnávky končily, a tak jsme nákup bílého museli odložit na další den. Nocleh jsme měli opět v Meursaultu.

Den III.

Ráno jsme pobalili a frčeli do místní vinotéky v Chassagne, kde nám místní Číňanka předvedla lokální chardonnay nejvyšší kvality, trochu jsme se plácli přes kapsu a pokračovali jsme na prohlídku oblasti Chalonnaise. Jeli jsme přes Bouzeron a Rully příjemnou krajinou plnou vinic a lesů do Mercurey. Zde jsme prozkoumali místní bohatě zásobenou vinotéku a pokračovali nákupy solidních vín za solidní ceny. V této bohulibé činnosti jsme chtěli pokračovat i ve starobylém Buxy, ale byla siesta. Zamířili jsme k Saoně do dalšího historického města Tournusu. Navštívili jsme úchvatný románský kostel Svatého Philiberta (vysvěcen roku 979). Na nábřeží jsme si dali kávu, nicméně vinotéky byly ještě pro siestu uzavřeny a tak jsme vstoupili do oblasti Maconnais poměrně žíznivě.

Příjemnou, zvlněnou krajinou jsme přijeli do Viré, které bylo úplně liduprázdné, ale místní moderně vybudovaná vinotéka byla otevřena a bohatě zásobená, za což jsme se odvděčili bohatým nákupem. Pinoty vystřídalo kvalitní gamay. Uspokojeni jsme projížděli příjemnou pahorkatinou za krásného počasí do oblasti Pouilly Fuissé. Zastavili jsme na krásné vyhlídce Charnay-Les-Macon a pozorovali Roche de Solutré a Mont de Pouilly a jejích úbočí pokrytá spoustou vinic. Ochutnávka byla v Solutre-Pouilly, zaujalo nás výborné chardonnay. Příjemně naladěni jsme vjížděli již do oblasti Beaujolais a ubytovali se v pěkném kempu v Fleurie. Zde vládnou poměrně pevná pravidla o nočním klidu po 22. hodině, a tak jsme v půl jedenácté ukončili bilancování dalšího pěkného dne a šli spát.

Den IV.

Následující den nás čekalo Beaujolais. Počasí bylo nádherné, a tak jsme se na úvod vrátili ještě zlehka projet Macon. Odtud už jsme spěchali na výšiny u Sain Amour Bellevue, kde jsme z krásné vyhlídky zrekognoskovali celou oblast Beaujolais. Za slunného počasí jsme vyrazili do tohoto kraje, který připomíná naše Sudety, projeli jsme Juliénas a zastavili se v kopcích nad Chenas ve vinařství Domaine des Rosiers, kde se nám věnovali moc milí majitelé, zvláště pak paní domu. Ochutnali jsme jak St.Amour, který nám přišel stejný jako vína v Maconnais, dále dobrý Chenas a byli jsme natěšeni na Moulin á Vent, který nepůsobil vůbec drsně a tvrdě, jak tvrdí odborná literatura. Ochutnali a koupili jsme i bíle Beaujolais. Pár kartonů se opět ocitlo v autě a plně uspokojeni jsme pokračovali na působivou kapličku nad Fleurie s bombastickým výhledem, kde jsme v silném větru poobědvali. Naše další cesta vedla přes Villie Morgon do Brouilly, největší vinařské oblasti kategorie Cru Beaujolais. Vyjeli jsme na Mont Brouilly a vrcholové družstvo (Míra s Ivošem) vyrazilo na kopec, ostatní se slunili, kouřili a popíjeli na úbočí hory. Z Mont Brouilly naše cesta vedla do města Beaujeau, kde jsme poseděli v kavárně a posilněni jsme se vydali zpět do Fleurie. V místní vinotéce jsme nakoupili lokální produkci z Fleurie, Chiroubles a Bruilly. V kempu jsme pojedli a čekali na večerní ochutnávku místních vinařů. Volný čas jsme vyplnili hraním petanque. Plní dojmů jsme to večer probrali i přes noční klid, spát jsme šli až po půlnoci.

Den V.

Ráno jsme v pohodě posnídali, pobalili a zamířili na jih. Po dálnici jsme objeli Lyon a mířili na Chambéry. Do Les Marches jsme dorazili po poledni, bohužel opět v době siesty, takže jsme se jeli ubytovat do místního kempu a uvařili lehký oběd. Poté jsme si trochu pospali a v půl třetí vyrazili do AOC Vin de Savoie, konkrétně do regionu Chignin, zvědavi na Bergeron. Po chvilce hledání jsme si vybrali vinařství Claude Quenard &Fils v Chignin – Le Villardu a udělali jsme dobře. Ochutnali jsme nejen Bergeron, Jacquere, Altesse, ale i výborné červené Mondeuse. Dávky v degustačních skleničkách se směrem na jih výrazně zvětšovaly, o čemž jsme se v Savojsku ještě měli dále přesvědčit. Spokojeni s kvalitou i s cenou (od 7 do 12 €) jsme dostatečně nakoupili a uprostřed krásných vinic v Le Villardu posvačili lokální Crémant. Rozjaření jsme sjížděli do Les Marches a k další plánované zastávce do Chateau de la Violette. Madame „Violette“ už byla trochu pod vlivem a ochutnávka tak byla dost veselá. Dala do placu výborný místní crémant a degustace se zvrhla v normální pijatiku. Degustační dávky byly opravdu nadnormální, ale kvalitní. Roussette, Bergeron a Mondeuse: všechno bylo hodně dobré. Večer v kempu tak bylo co chutnat a probírat.

Den VI.

Další den bylo v plánu prozkoumat zbytek oblastí Savojských vinic. Vyjeli jsme do hor západně od Lac du Bourget. Brzy jsme zjistili, že v oblasti Bugey je kromě okolí Jongieux trochu problém objevit souvislou plochu vinic, a tak jsme zamířili na sever do Seysselu. Zde nás však čekala opět ta prokletá siesta. Museli jsme nakoupit v obchodě a vraceli jsme se po východním pobřeží jezera. Ivoš neodolal a musel se vykoupat, což ho stálo oblíbené sluneční brýle. Zastavili jsme se v Aix-les-Bains, dali si kávu a prohlédli město s pěkným přístavem. Trochu frustrovaní z nedostatku vína jsme skončili v Apremontu v Domaine Guy & Pascal Percival, což byla dobrá volba. Strhující ochutnávka včetně konzumace proslavených savojských salámů a burčáku, video z výroby ledových vín na vrcholcích Alp, seznámení se s majiteli, prohlídka firmy, společná fota…to byly nezapomenutelné 2 hodiny, po kterých jsme měli docela dost. Bohatě jsme nakoupili a na cestu jsme dostali celý karton vína. Večer bylo opět co probírat.

Den VII.

V pátek nás čekalo skoro 600 km, a tak abychom si „nezajeli“, tak jsme vyrazili k Lac du Bourget hledat šéfovy brýle. Kupodivu jsme je fakt našli. Posléze jsme už po krásných dálnicích vyrazili na sever do Jury, kde jsme přes oblast L´Etoile zajeli do neskutečného historického Chateau Chalonu. Zde nás zaujala vinotéka s povědomým jménem Joseph Votava. Majitelem byl kouzelný starý pán, jehož otec byl Čech z Prahy, který bojoval za I. světové války ve Francii. U Votavy jsme ochutnali a nakoupili Jurské Chardonay, Savagnin i jurskou specialitu Vin de Jaune, francouzskou obdobu sherry. Z Chateau Chalonu již nebylo daleko do Arbois, kde jsme ochutnali lokální Poulsard, ale i dobré růžovky. Z Jury jsme po dálnicích dost unaveni dojeli až do Alsaska. Před příjezdem do Obernai nás poprvé během celého zájezdu stihnul déšť. Naštěstí netrval dlouho! Po ubytování v nám velmi dobře známém kempu jsme vyrazili do města na večeři do již tradičně navštěvované restaurace Halle aux Blés. Opulentní stolování završené Mirkovým Choucroute Royal zakončilo další úspěšný den.

Zrána jsme pobalili, zlehka nakoupili alsaská vína a pádili domů.

Myslím, že to byl povedený zájezd. Počasí nám přálo, auto nezlobilo, plán byl beze zbytku splněn. Zároveň jsme se zbavili některých předsudků tradovaných v Čechách. Všude včetně Cote d´Or se nám věnovali naplno, všichni byli milí a ochotní. Cenová hladina vína ani v Cóte d´Or nebyla úplně nad naše možnosti a ceny od Chalonu na jih byly stejné nebo i nižší než u vinařů na Moravě. Podle mě je omylem návštěvu Burgundska zúžit jen na Cote d´Or, protože i zbytek stojí za to. Také víme, že Beaujolais není jen Beaujolais Nouveau, které spíše prestiži této oblasti uškodilo.

Myslím, že se sem ještě někdy podíváme!

Img/gallery/f2.jpg

Img/gallery/f3.jpg

Img/gallery/f4.jpg

Img/gallery/f5.jpg

Img/gallery/f6.jpg

Img/gallery/f7.jpg

Img/gallery/f8.jpg

Img/gallery/p1.jpg

Img/gallery/p10.jpg

Img/gallery/p11.jpg

Img/gallery/p12.jpg

Img/gallery/p2.jpg

Img/gallery/p3.jpg

Img/gallery/p4.jpg

Img/gallery/p5.jpg

Img/gallery/p6.jpg

Img/gallery/p7.jpg

Img/gallery/p8.jpg

Img/gallery/p9.jpg