Michigan – Old Mission Peninsula

Tadeášova krátká návštěva AVA Old Mission Peninsula

28.11.2015

Ačkoliv je vinařská produkce státu Michigan v rámci USA ve stínu oblastí, jako jsou státy Kalifornie, New York, Washington, dosáhla v roce 2013 téměř 5 milionů litrů. Tento objem sice představuje jenom asi 0,2 % celkové výroby v USA, ale vezmeme-li v potaz, že 95 % je produkováno ve třech zmíněných státech, není zastoupení státu Michigan zanedbatelné a patří mu 11. místo z 50 států USA. Ve Spojených Státech je asi 3000 vinařství, z nichž asi stovku nalezneme právě ve státě Michigan.

Vinařství v Michiganu

Tak jako známe z Evropy různé systémy apelací, existuje v USA systém regionů AVA (American Viticultural Areas). Zajímavostí je, že rozlohou největší AVA (Upper Mississippi Valley) pokrývá území 77 tisíc km2 (skoro jako celá ČR) a nejmenší oblast (Cole Ranch v kalifornské Mendocino County) jen 25 hektarů. V roce 2012 bylo v USA vyhlášeno celkem 206 oblastí AVA, z nichž nalezneme v Michiganu následující čtyři:

V posledních letech bylo dokonce zřízeno několik vinařství na severním poloostrově, ale jejich produkce je spíš raritní a zanedbatelná.

Já jsem se během své cesty do Michiganu vypravil poslední listopadový víkend 2015 do okolí města Traverse City na poloostrov Old Mission a v plánu byla kromě návštěvy majáku na severním cípu poloostrova také návštěva nějakého vinařství.

Maják na severním cípu poloostrova

AVA Old Mission Peninsula

Oblast Old Mission se rozkládá na stejnojmenném poloostrově, který je 31 km dlouhý a v nejširším místě dosahuje na šířku asi 5 kilometrů. Z obou stran jsou jeho břehy smáčeny Michiganským jezerem. Na polostrově se kromě třešní (slouží mj. k výrobě ovocného vína) pěstují zejména následující bílé a červené mrazuvzdorné odrůdy:

Vinice AVA Old Mission Peninsula

Presbyteriáni tu s pěstováním vinné révy začali kolem roku 1842, ale velký rozvoj začal až po roce 1974, kdy tu Edward O’Keefe Jr. začal ve vinařství Chateau Grand Traverse s pěstováním odrůd jako jsou Chardonnay, Riesling a Pinot noir. V roce 1987 získal O’Keefe pro oblast apelaci AVA a to zapříčinilo další rozvoj, a tak tu víno dnes pěstuje a vyrábí celkem devět firem: 2 Lads Winery, Bonobo Winery, Black Star Farms, Bowers Harbor Vineyards, Brys Estate Vineyard & Winery, Chateau Chantal, Chateau Grand Traverse, Hawthorne Vineyards a Peninsula Cellars.

Já jsem za slunného, ale mrazivého, sobotního odpoledne navštívil dva asi nejvýznamnější producenty, Chateau Chantal a již zmiňovaný Chateau Grand Traverse.

Obě vinařství nabízí ochutnávky, kdy si zákazník předem zaplatí malou porci několika vzorků podle vlastního výběru z lístku. V Chateau Chantal stála ochutnávka 6 vzorků 3 dolary a v Chateau Grand Traverse pak ochutnávka lepších suchých vín přišla na 5 dolarů za 5 vzorků. Objem vzorků byl v porovnání s tím, na co jsme ze zájezdů VK zvyklí, malý, což mi ale vzhledem k řízení auta nevadilo. Nicméně mi v obou vinařstvích sami nabídli o jeden vzorek navíc a musím říct, že jsem rozhodně nelitoval. Výhodné také je, že poplatek za ochutnávku se odečítá při nákupu lahví. Prostředí ochutnávkových místností je příjemné a je vidět, že vinařství jsou v porovnání s Evropou mladé, ale rozhodně ne amatérské firmy.

Degustace v Chateau Chantal

Chateau Chantal

A už se dostáváme k samotným vzorkům. V Chateau Chantal jsem začal velmi příjemným Pinotem Blanc s citrusovým a lehce minerálním aroma. Pak následoval asi nejslabší vzorek odpoledne v podání Pinotu Grigio, které bylo podle Franka z vinařství více minerální, podle mě kyselé a až hořké. Chardonnay spravilo reputaci vinařství více než dostatečně, musím říct, že to bylo jedno z prvních amerických Chardonnay, které mě zaujalo. Totéž by se dalo napsat i o dalším vzorku, kterým bylo prémiové Chardonnay, které ovšem zdobila nepřátelská cenovka ukazující 26 USD za láhev.

Výhled z Chateau Chantal

Červená vína (pinot noir, prémiový pinot noir, cuveé z Merlotu, Cabernetu Franc, Pinotu Noir a prémiový Cabernet Franc) z vinařství Chateau Chantal mi značně připomínala něco mezi alsaským a moravským červeným a kromě posledního vzorku (opět s cenou 26 USD za láhev) mě nezaujala. S Frankem jsme téma probírali a prozradil mi, že se chtějí více věnovat bílému vínu a šťávu na červené víno již začali v některých případech (Malbec) nakupovat od Argentinských pěstitelů.

Sud Chateau Chantal

Chateau Grand Traverse

O pět mil jižněji jsem narazil na již zmiňované vinařství Chateau Grand Traverse a rozhodl jsem se ochutnat produkci neznámějšího výrobce v oblasti. Vybral jsem si dražší, ale smysluplnější degustaci suchých vín a začal jsem s „Laika“ Grüner Veltlinerem (v USA čti grýnah veltlajnr). Musím říct, že tenhle chuťový zážitek byl o třídu výš, než všechno z Chateau Chantal. Za takové víno by se nestyděl nikdo, minimálně ve Střední Evropě. Pokračoval jsem skvělým suchým Rieslingem připomínajícím Rheinhessen a Moselu. Na radu obsluhy jsem se přesunul k červeným vínům a ochutnal Pinot Noir, Gamay, Cabernet Franc a Merlot. Zaujaly mě všechny vzorky a merlot byl opravdu skvostný, pro mě asi nejlepší vzorek za celé odpoledne.

Vinařství Chateau Grand Traverse

Závěr

Výlet do AVA Old Mission Peninsula rozhodně potvrdil, že i na severu USA se dají vypěstovat výborná bílá i červená vína. Vinařská kultura a zázemí mi v obou vinařstvích přišla srovnatelná s Evropou, v obou vinařstvích měla obsluha i dobré povědomí o evropských vínech a tak jsme si docela příjemně popovídali. Pokud by se někdy naskytla možnost ochutnávek i jinde v USA, tak se jim rozhodně nebudu bránit a všem doporučuji. Minimálně v Michiganu ale neočekávejte, že za stejné peníze nakoupíte tolik kvalitního vína jako třeba v Alsasku. Ceny tu jsou nastavené jinak, ale vzhledem k nízkému hmotnostnímu limitu zavazadel na transatlantických letech to nás turisty nemusí trápit.


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/web/virtuals/35606/virtual/www/akce/content/src/schuzkyFooter.php on line 11

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/web/virtuals/35606/virtual/www/akce/content/src/schuzkyFooter.php on line 24