Michigan – Old Mission Peninsula
Tadeášova krátká návštěva AVA Old Mission Peninsula
28.11.2015

Ačkoliv je vinařská produkce státu Michigan v rámci USA ve stínu oblastí, jako jsou státy Kalifornie, New York, Washington, dosáhla v roce 2013 téměř 5 milionů litrů. Tento objem sice představuje jenom asi 0,2 % celkové výroby v USA, ale vezmeme-li v potaz, že 95 % je produkováno ve třech zmíněných státech, není zastoupení státu Michigan zanedbatelné a patří mu 11. místo z 50 států USA. Ve Spojených Státech je asi 3000 vinařství, z nichž asi stovku nalezneme právě ve státě Michigan.

Vinařství v Michiganu
Tak jako známe z Evropy různé systémy apelací, existuje v USA systém regionů AVA (American Viticultural Areas). Zajímavostí je, že rozlohou největší AVA (Upper Mississippi Valley) pokrývá území 77 tisíc km2 (skoro jako celá ČR) a nejmenší oblast (Cole Ranch v kalifornské Mendocino County) jen 25 hektarů. V roce 2012 bylo v USA vyhlášeno celkem 206 oblastí AVA, z nichž nalezneme v Michiganu následující čtyři:
- Fennville AVA
- Lake Michigan Shore AVA
- Leelanau Peninsula AVA
- Old Mission Peninsula AVA
V posledních letech bylo dokonce zřízeno několik vinařství na severním poloostrově, ale jejich produkce je spíš raritní a zanedbatelná.
Já jsem se během své cesty do Michiganu vypravil poslední listopadový víkend 2015 do okolí města Traverse City na poloostrov Old Mission a v plánu byla kromě návštěvy majáku na severním cípu poloostrova také návštěva nějakého vinařství.

AVA Old Mission Peninsula
Oblast Old Mission se rozkládá na stejnojmenném poloostrově, který je 31 km dlouhý a v nejširším místě dosahuje na šířku asi 5 kilometrů. Z obou stran jsou jeho břehy smáčeny Michiganským jezerem. Na polostrově se kromě třešní (slouží mj. k výrobě ovocného vína) pěstují zejména následující bílé a červené mrazuvzdorné odrůdy:
- Riesling
- Chardonnay
- Gewürztraminer
- Pinot blanc
- Pinot gris
- Pinot noir
- Merlot
- Gamay noir
- Cabernet Franc

Presbyteriáni tu s pěstováním vinné révy začali kolem roku 1842, ale velký rozvoj začal až po roce 1974, kdy tu Edward O’Keefe Jr. začal ve vinařství Chateau Grand Traverse s pěstováním odrůd jako jsou Chardonnay, Riesling a Pinot noir. V roce 1987 získal O’Keefe pro oblast apelaci AVA a to zapříčinilo další rozvoj, a tak tu víno dnes pěstuje a vyrábí celkem devět firem: 2 Lads Winery, Bonobo Winery, Black Star Farms, Bowers Harbor Vineyards, Brys Estate Vineyard & Winery, Chateau Chantal, Chateau Grand Traverse, Hawthorne Vineyards a Peninsula Cellars.
Já jsem za slunného, ale mrazivého, sobotního odpoledne navštívil dva asi nejvýznamnější producenty, Chateau Chantal a již zmiňovaný Chateau Grand Traverse.
Obě vinařství nabízí ochutnávky, kdy si zákazník předem zaplatí malou porci několika vzorků podle vlastního výběru z lístku. V Chateau Chantal stála ochutnávka 6 vzorků 3 dolary a v Chateau Grand Traverse pak ochutnávka lepších suchých vín přišla na 5 dolarů za 5 vzorků. Objem vzorků byl v porovnání s tím, na co jsme ze zájezdů VK zvyklí, malý, což mi ale vzhledem k řízení auta nevadilo. Nicméně mi v obou vinařstvích sami nabídli o jeden vzorek navíc a musím říct, že jsem rozhodně nelitoval. Výhodné také je, že poplatek za ochutnávku se odečítá při nákupu lahví. Prostředí ochutnávkových místností je příjemné a je vidět, že vinařství jsou v porovnání s Evropou mladé, ale rozhodně ne amatérské firmy.

Chateau Chantal
A už se dostáváme k samotným vzorkům. V Chateau Chantal jsem začal velmi příjemným Pinotem Blanc s citrusovým a lehce minerálním aroma. Pak následoval asi nejslabší vzorek odpoledne v podání Pinotu Grigio, které bylo podle Franka z vinařství více minerální, podle mě kyselé a až hořké. Chardonnay spravilo reputaci vinařství více než dostatečně, musím říct, že to bylo jedno z prvních amerických Chardonnay, které mě zaujalo. Totéž by se dalo napsat i o dalším vzorku, kterým bylo prémiové Chardonnay, které ovšem zdobila nepřátelská cenovka ukazující 26 USD za láhev.

Červená vína (pinot noir, prémiový pinot noir, cuveé z Merlotu, Cabernetu Franc, Pinotu Noir a prémiový Cabernet Franc) z vinařství Chateau Chantal mi značně připomínala něco mezi alsaským a moravským červeným a kromě posledního vzorku (opět s cenou 26 USD za láhev) mě nezaujala. S Frankem jsme téma probírali a prozradil mi, že se chtějí více věnovat bílému vínu a šťávu na červené víno již začali v některých případech (Malbec) nakupovat od Argentinských pěstitelů.

Chateau Grand Traverse
O pět mil jižněji jsem narazil na již zmiňované vinařství Chateau Grand Traverse a rozhodl jsem se ochutnat produkci neznámějšího výrobce v oblasti. Vybral jsem si dražší, ale smysluplnější degustaci suchých vín a začal jsem s „Laika“ Grüner Veltlinerem (v USA čti grýnah veltlajnr). Musím říct, že tenhle chuťový zážitek byl o třídu výš, než všechno z Chateau Chantal. Za takové víno by se nestyděl nikdo, minimálně ve Střední Evropě. Pokračoval jsem skvělým suchým Rieslingem připomínajícím Rheinhessen a Moselu. Na radu obsluhy jsem se přesunul k červeným vínům a ochutnal Pinot Noir, Gamay, Cabernet Franc a Merlot. Zaujaly mě všechny vzorky a merlot byl opravdu skvostný, pro mě asi nejlepší vzorek za celé odpoledne.

Závěr
Výlet do AVA Old Mission Peninsula rozhodně potvrdil, že i na severu USA se dají vypěstovat výborná bílá i červená vína. Vinařská kultura a zázemí mi v obou vinařstvích přišla srovnatelná s Evropou, v obou vinařstvích měla obsluha i dobré povědomí o evropských vínech a tak jsme si docela příjemně popovídali. Pokud by se někdy naskytla možnost ochutnávek i jinde v USA, tak se jim rozhodně nebudu bránit a všem doporučuji. Minimálně v Michiganu ale neočekávejte, že za stejné peníze nakoupíte tolik kvalitního vína jako třeba v Alsasku. Ceny tu jsou nastavené jinak, ale vzhledem k nízkému hmotnostnímu limitu zavazadel na transatlantických letech to nás turisty nemusí trápit.